Pas op voor gevaarlijke Berenklauw

De zogenaamde Berenklauw staat momenteel in bloei en vormt een (zwaar onderschat) gevaar. Wie met de berenklauw in aanraking komt (met name terwijl de zon schijnt) kan heel ernstige brandwonden oplopen. Het is eigenlijk geen echte allergie, maar het kan er wel veel op lijken: mensen (en dieren) kunnen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van deze plant.

Ernstige huidirritatie tot derdegraads verbranding

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan daarom ook al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant. De gevolgen variëren van ernstige huidirritatie tot derdegraads verbranding.

Schermbloemenfamilie

De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevind tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen. De plant groeit op grasland, in bossen en in onkruidvegetaties.

Wilt u de gevaarlijke Berenklauw weg laten halen uit uw tuin? 

Naast de gewone berenklauw is er ook nog de reuzen berenklauw.

Hoveniersbedrijf Isidorushoeve Pas Op Voor Berenklauw