Tuinplant van april 2017 Clematis

De Clematis (bosrank) is de bekendste klimplant onder de verticale groeiers. Ideaal voor het opvleuren van een muur van schuur. Deze ambitieuze plant voor een uitbundige en kleurrijke begroeiing van pergola. De Clematis is verkrijgbaar in honderden soorten en daarom is er altijd één naar uw smaak.

Clematis Plant Van De Maand April 2017

Beste standplaats voor de Clematis

De Clematis doet het zowel in de halfschaduw als in de zon erg goed. Ze beginnen laag als jonge plant en zoeken al klimmend de weg naar boven. Ze groeien van nature richting de zon. Dit maakt een klimplant geschikt voor de meeste plekken in je tuin. Erg handig! Let er wel op dat de onderkant niet de gehele dag in de volle zon staat. De zal bij veel zon rijkelijk bloeien.

Verzorging van Clematis

In de natuur slingert en kruipt de Clematis zelf naar boven langs een struik. Dit kun je het beste nabootsen met bijvoorbeeld een struik, rek of andere klimplant in je tuin. Bind nieuwe uitlopers netjes langs het rek of leid ze door de schutting. De Clematis klimt namelijk omhoog door haar blaadjes om een tak heen te wikkelen. Een schutting is hiervoor te breed.

Kleinbloemige Clematis snoeien

Snoeien houdt de plant beter in vorm en zorgt voor een rijkere bloei. Hoe en wanneer je het beste kunt snoeien is afhankelijk van de bloeiperiode. De kleinbloemige soorten als de Montana en de Alpina kun je het beste in de zomer snoeien. Zij bloeien namelijk op takken van het jaar ervoor. In de zomer snoei je jouw Clematis dus eigenlijk in vorm voor de daaropvolgende lente. Vergeet ook niet om dode of oude takken volledig te verwijderen.

Bloeien in vroege zomer

De Clematissoorten die in de vroege zomer bloeien hoef je niet per se te snoeien. Wanneer je dit toch besluit te doen kun je dit het beste na de bloei doen, dus in het najaar of de winter. De soorten uit onze Our Choice selectie vallen ook onder deze groep. Zij zullen normaal gesproken het langste doorbloeien.

Zomerbloeiers

De zomerbloeiers dien je elk jaar helemaal terug te knippen tot zo’n twintig centimeter boven de grond. Dit kun je het beste doen in het vroege voorjaar. Wees niet bang, de Clematis zal weer prachtig mooi gaan bloeien in datzelfde jaar!

Meer informatie over de verzorging van de Clematis

Clematis Mix Plant Van De Maand April 2017 Hoveniersbedrijf Isidorushoeve 1

Clematis Mix Plant Van De Maand April 2017 Hoveniersbedrijf Isidorushoeve 2

Clematis Mix Plant Van De Maand April 2017 Hoveniersbedrijf Isidorushoeve 5

Clematis Mix Plant Van De Maand April 2017 Hoveniersbedrijf Isidorushoeve 3