Home » Onderhoud » Gazonkalender

Gazonkalender

Voor het onderhouden van uw gazon is de tijd van het jaar een belangrijk aspect. In iedere periode zijn andere werkzaamheden belangrijk. Zelfs in de winter. Aan de hand van onderstaande gazon kalender krijgt u de juiste tips om uw gazon goed te onderhouden. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem dan contact met ons op voor aanvullend advies.

Januari – Februari – Maart

Gras is kwetsbaar in de winter. Loop daarom niet over uw gazon tijdens vorst! Afhankelijk van het temperatuur kunt u in maart beginnen met het eerste grasonderhoud. Vraag ons een bodemtest te doen en strooi indien nodig kalk. Wij komen graag een zak kalk bij u afgeven. Daarnaast kunt u de eerste keren gaan maaien, verticuteren, bemesten en de randen bijwerken.

April – mei – juni

In deze persiode groeit het gras volop. Onderhoud is daarom van groot belang. Maai in deze periode regelmatig en stel uw maaier hierbij niet korter af dan 3 cm. Sproei voldoende bij warm weer want de grond kan heel snel uitdrogen. In mei is het tevens weer tijd om te gaan bemesten. Let hierbij wel op de dosering! Laat u door ons adviseren als u twijfelt.

Juli – augustus – september

Wanneer de temperaturen echt hoog zijn, maai dan niet korter dan op 4 cm. Dan kan het beter tegen de hitte. Zorg ervoor dat u voldoende sproeit! In juli en september kunt u weer bemesten. In september kunt u tevens eventuele kale plekken herstellen. De maand september is ideaal voor het leggen van (nieuwe) graszoden. Gaat u met vakantie? Wij maaien en sproeien desgewent uw gras als u weg bent, dan blijft uw tuin mooi.

Oktober – November – December

In Oktober is de laatste maand waarin u uw gras kunt bemesten, zorg hierbij voor een lage dosering. In november kunt u de bladeren verwijderen en tevens verticuteren. Afhankelijk van de temperatuur kunt u eind november voor het laatst maaien.

Machine onderhoud in de winter

De winterperiode is uitermate geschikt voor het onderhouden van grasmachines en tuingereedschap. Laat de messen van uw grasmaaier door ons slijpen en de motor een onderhoudsbeurt geven. Dan is het klaar voor het voorjaar. Goed onderhoud voorkomt defecten!